Dat is eigenlijk best veel. Als je een fles per week drinkt kom je gemiddeld elk jaar een fles met een fout tegen. Zo’n wijn moet je niet drinken, maar afkeuren. De sommelier brengt dan een nieuwe. Ook als je thuis wijn drinkt is het zeer aan te raden eerst even bewust te proeven of de wijn in orde is. Hieronder leggen we uit wat de meest voorkomende fouten in een wijn zijn en hoe je die kunt herkennen.
Kurk
‘Kurk’ is de zogenaamde TCA schimmel die meestal uit de kurk zelf komt, maar niet per se. Een wijn met een schroefdop kan dus ook ‘kurk’ hebben. Je herkent deze schimmel in een wijn vooral aan de geur. De wijn heeft een nare, muffe geur van een natte krant, van een kurk (vandaar ‘kurk’) of een ongewassen hond. Die nare geur kan heel sterk zijn. Een wijn met veel TCA schimmel hoef je niet eens te proeven, je ruikt het meteen. Helaas is het niet altijd zo zwart-wit. Een wijn kan ook een ‘beetje kurk’ hebben. In dat geval is ie iets muffig in de geur, is er weinig fruit in de smaak aanwezig en is de afdronk wat branderig in de keel.
Oxidatie
Wanneer er zuurstof bij de wijn komt, gaat deze oxideren. Dat wil nog wel eens voorkomen bij oudere wijnen. De kurk van zo’n wijn kan bijvoorbeeld wat uitgedroogd zijn en daardoor zuurstof doorlaten. De wijn wordt dan bruinig van kleur, het fruit verdwijnt en hij krijgt een scherpe geur en smaak die neigt naar rotte appelen of sherry, de wijn die bewust oxidatief wordt gemaakt. Oxidatie kan ook bij jonge wijnen ontstaan die niet bij een constante temperatuur worden bewaard. Zijn er grote temperatuurschommelingen dan zet de wijn uit en krimpt hij. De kurk kan dan gaan schuiven waardoor er zuurstof bij de wijn komt.
Tweede fermentatie
Dat is toch echt een fout van de wijnmaker. Het kan voorkomen dat de vergisting nog door gaat wanneer de fles al is gebotteld. Dat kan als de gist niet goed uit de wijn is gefilterd. Wat dan gebeurt is dat de wijn belletjes begint te ontwikkelen en vaak zurig wordt. Een heerlijke uitzondering zijn de Champagne en andere mousserende wijnen die volgens de 'methode traditionelle' worden gemaakt. Die krijgen bewust een dubbele gisting en wel op zo’n manier dat we daar geen enkel bezwaar tegen hebben.
Madeiriseren
Heb je wel eens een fles in een tijd in een hete auto of een heet schuurtje laten liggen? Dan kan hij gaat madeiriseren. De wijn krijgt dan een zwaar overrijp karakter dat doet denken aan jam waar weinig echt fruit aan te pas is gekomen. Ook de kleur wordt vaak bruinig. Daarom is het belangrijk dat je de wijn altijd op een koele plek met een constante temperatuur bewaart. Een uitzondering is de Madeira, dat is een wijn die bewust wordt verwarmd en versterkt.
Azijnsteek
Azijnsteek betekent dat er bacteriën in de wijn terecht zijn gekomen die het biologisch proces hebben beïnvloed. Op een vervelende manier welteverstaan. De wijn kan dan bijtend zuur worden (azijn) of juist een nare lijmgeur krijgen die doet denken aan een pritt stift.